Filigrein, filigrain en filigraan

Het woord filigrein is afgeleid van de woorden fillium en granum, deze Latijnse woorden betekenen draad en korrel, de combinatie van de woorden laat zilverdraadwerk ontstaan welke in de edelsmeedkunst veel gebruikt wordt, een voorwerp wordt opgebouwd uit dun goud- of zilverdraad waar figuren uit ontstaan die vervolgens weer samengesmeed worden. De correcte Nederlandse spelling van het woord is filigrein maar je kunt ook filigraan of filigrain gebruiken, dit geeft ook meteen het onderscheid aan, filigraan welke gebruikt wordt in sieraden (denk aan de Zeeuwse knoop) en gesloten filigrain welke toegepast wordt op metaalplaten. Dit zijn allemaal edelsmeedtechnieken die ergens in de voorbije geschiedenis toegepast werden, en in bijzonder gevallen heden ten dage nog altijd.

sfeer door een top filigrain lamp!

Filigrein lampen

Hoewel je een filigrein lamp niet meteen kunt vergelijken met een sieraad, althans niet meteen sieraad dat je kunt dragen, is een handgemaakte filigrein lamp zeker wel een kunstwerkje. Iets wat je zeker niet moet vergeten wanneer je een filigrein lamp aan gaat schaffen! Dit is zeker het geval wanneer de lamp nog gemaakt wordt volgens het oude ambacht wat al jaren overgaat van vader op zoon. Wees dus niet bezorgd wanneer je hoge prijzen ziet voor een filigrein lamp, wanneer je zeker bent dat deze handgemaakt wordt is het echt geen schande om een redelijk hoog bedrag te moeten betalen. Houd er in dat geval rekening mee dat je een uniek stuk in handen krijgt, waarvan er geen tweede hetzelfde zal zijn. Kunst dus.